Hallandsås

Skåne/Halland
27 januari, 2008

Cykeltur med Ingmar från raststället vid E6 mitt på åsen med följande rutt: Mormors barndomshus i Hulebäckseröd - Hallands högsta topp - forsarna på åsens nordsluttning.

 
 
Kom fram i ganska ruggigt väder. Cyklade först till vindskyddet längs skåneleden som ligger nära motorvägen. Sedan vidare till Hulebäckseröd, där vi besökte huset där mormor växte upp.
 

 

 

 

 

Vi sade hej till Inge, som bor där nu. Han har forskat i gårdens historia (resultatet finns i arkiven på biblioteket i Hjärnarp). Förhoppningsvis kan vi få med mormor dit en dag så att hon kunde berätta hur där såg ut för 80 år sedan.

 

Cyklade sedan i riktning mot Pennebo.

Vi cyklade upp på Höjalteknall, som är Hallands högsta punkt (226 m). Där fikade vi och från fikaplatsen såg vi en älg som lufsade fram bara 50 m från oss. Vi cyklade sedan ner för en enda lång backe med ca 140 m höjdskillnad, till foten av åsen på norrsidan.

 

Stormskadad skog på en sluttning.

 

Längst ner fanns en fin fors.

 
 

Vi cyklade en bit västerut längs foten av åsen till Flintarp. En väldigt fin sträcka. Efter det cyklade vi upp för åsen igen, i ritning mot Rollstorp.

Vid huset "Sjömansvila" åkte vi in på en liten sidoväg och kom då fram till Hälleforsen, en bäckravin med små vattenfall. Här lämnade vi cyklarna och gick en runda till fots.

 

 

 

Fikapaus

 
 
 

Klippor och rasbranter

 

Vid Rollstorp fanns fina fäladsmarker.

 

Tillbaka vid bilen såg vi denna stora fågel (häger?).